Psihološko i zdravstveno savetovanje

Stara je izreka da dobar savet zlata vredi. Svi smo imali prilike da čujemo mnoge savete u životu i iz iskustva znamo da dobar savet vredi samo ako smo ga sami tražili i ako smo zaista spremni i da ga poslušamo. Tražiti savet psihološke i zdravstvene prirode nije znak slabosti ili nesposobnosti. Naprotiv, to je znak zrelosti i mudrosti, jer ne postoji niko na ovom svetu ko zna sve i ko može sve da reši sam. Ne dešava se retko da nam i sam razgovor o određenoj temi ili problemu može značajno pomoći da ga rešimo. Često je to zato što nismo potpuno svesni svih aspekata ili lica određene situacije ili stanja, što nam se razjasni u razgovoru sa nekim drugim, ko situaciju gleda drugačijim očima i iz drugačije perspektive. A ponekad samo to što uspemo da sagledamo problem iz drugog ugla znači i polovinu rešenja.
Profesionalno savetovanje je specijalnost , koja održava fokus na olakšavanju ličnog i međuljudskog funkcionisanja tokom životnog veka. Posebno posvećuje pažnju emocionalnim, profesionalnim, zdravstvenim, razvojnim i problemima međuljudskih odnosa.
Intervencije koje koriste savetnici mogu biti kratkoročne ili dugoročne. One su često ciljane i fokusirane na određenu problematiku. Vođene su filozofijom koja vrednuje individualne razlike i raznovrsnost i fokusiraju se na prevenciju, razvoj i prilagođavanje tokom čitavog životnog veka.
Psihološki i zdravstveni problemi su povezani češće nego što bi se moglo pretpostaviti, pa je zato savetovanje koje se bavi i psihološkom i čisto zdravstvenom stranom u stvari veoma poželjno.
Naravno, to što smo potražili savet o određenom problemu ne znači da će savetodavac rešiti problem za nas. Na kraju problem moramo da rešimo sami, a savetovanje je oruđe ili instrument koji nam u tome može značajno pomoći.